Wednesday, February 27, 2013

Durian Crepe

Assalamualaikum...

Baru-baru ini seakan menjadi fenomena di Malaysia apabila musim durian crepe melanda. Tp sejak akhir2 ni, keadaannya kembali seperti biasa. Ramai yg kata sedap. So Noor pon cuba la google resepi untuk durian crepe ni.. Banyak resepi yg dikongsi di dlm blog2...ada yg guna 5 jenis tepung..ada yg guna 7 jenis tepung dan sebagainya...

Gambar durian kat atas ni Noor ambik dlm sebuah website...mmg menggiurkan la bila tgk isinya yg kekuningan. Actually Noor n hubby mmg hantu durian. Anak2 pon dah terikut2 jugak..

Kali ni Noor nak kongsikan resepi Durian Crepe yg Noor ambik dr blog Amie's Little Kitchen.



Bahan2 :

3 sudu bsr tpg hong kong
3 sudu bsr tpg naik sendiri
3 sudu bsr tpg ubi kayu
2 sudu bsr tpg kastard
2 sudu bsr tpg jagung
2 sudu bsr tpg kentang
2 sudu bsr tpg superfine
2 sudu bsr gula icing
1/2 tin susu cair (Noor lbh suka guna susu segar)
2 biji telur (buang tali pusat)
1 sudu kcl garam halus
3 sudu bsr mentega (dicairkan)
2 cwn air
3 helai daun pandan @ esen vanila
pewarna

Untuk Filling :

Fresh Cream @ Whipping Cream
Durian (dilenyek)


Cara2 :

Campurkan semua bahan2 tadi. Bancuh hingga sebati.
Goreng tepung tadi (jadi macam lempeng).
Angkat tepung bila dah agak kering. Jangan balikkan tepung tadi.
Letak cream dan isi durian di tengah2 tepung tersebut dan lipat empat.....

No comments:

Post a Comment