Monday, November 5, 2012

Ayam Berempah

Assalamualaikum

Rempah ratus mmg sinonim dengan masyarakat di Malaysia terutamanya bagi Kaum Melayu dan India. Boleh dikatakan kebanyakan hidangan memang menggunakan rempah. Lagipun, aroma bau rempah ni memang menusuk hidung dan kalbu.

Kali ni Noor nak kongsikan bersama Ayam Berempah yang selalu menjadi santapan Noor sekeluarga.
Ayam berempah yg Noor maksudkan kali ni kiranya ala-ala mamak sket la. Resepi ni Noor adaptasikan dari Majalah SAJI. Memang tak rugi mencuba dan ia merupakan salah satu hidangan kegemaran kami sekeluarga.

Bahan-bahan :

1/2 ekor Ayam
Serbuk kunyit
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 ulas bawang putih (dicincang)
Daun kari
1/2 inci halia (dihiris)
Bawang besar (dihiris bulat)
1 sudu besar lada kering kisar
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar kicap manis
Garam secukup rasa
Serbuk perasa



Cara Membuatnya

Gaul ayam bersama kunyit. Kemudian goreng separuh masak. Ketepikan.
Tumis daun kari, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga naik baunya.
Masukkan bawang putih yang telah dicincang tadi bersama halia. Seterusnya masukkan lada kering yang telah dikisar sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk kari.
Letak garam dan serbuk perasa secukupnya. Masukkan kicap. Kemudian masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang telas dipotong bulat sebagai hiasan.


SELAMAT MENJAMU SELERA...

No comments:

Post a Comment