Assalamualaikum
Bila sebut je Nasi Tomato, Noor percaya pasti ramai yg kecur liur kan? Kalau kat Pasar-pasar malam, mau harga RM5 - RM6 sebungkus nasi tomato nih. Ditambah dengan aneka lauknya seperti kurma daging, kurma ayam, ayam kicap, ayam masak merah...fuhhhh...mmg terbayang2 la.
Pernah masa mengandungkan Aisya, anak sulung dulu, teringin sangat nak makan nasi tomato nih. Nak buat malas tambah2 xde sape2 kat rumah. Suami pulak masa tu out station ke Kuantan. Weekend je balik. Huhuhu...Sedih sangat rasanya. Agaknya emosi orang mengandung mmg macam tu la kan.
Nak-nak pulak Noor ni mmg x reti nk drive. Kereta ada, lesen pon ada..tp simpan wat pekasam je la. Hahaha...
Masa tu tak tau mn nak cari nasi tomato nih. Tetibe teringat yg kat Pasar Malam Kerinchi ada satu gerai ni jual nasi tomato ngan nasi beriani. Sbb masa belajar kat UM dulu, Noor menyewa kat Kerinchi.So dah terbiasa area situ. Kebetulan rumah yg Noor stay kat Gombak dulu, dekat plak dengan Stesen LRT Putra. Apa lagi....dengan penuh keazaman, kugagahkan kaki melangkah menaiki LRT dari Stesen LRT Taman Melati ke Stesen LRT Universiti. Akhirnya tercapai la jugak hasrat nk mkn nasi tomato ni. Kiranya takde la berair mulut anak nnt.
Tp sekarang dah selalu sgt dah buat nasi tomato ni sendiri. Kalo teringin tu, capai je senduk kuali kat dapur.Pungpangpungpang..kejap je dah masak.
Dan inilah rupanya...
Bahan-Bahan untuk Nasi Tomato
4 cawan beras
190g minyak sapi @ margerin
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar (dicincang)
160g tomato puree
Air rebusan ayam @ kiub ayam
Daun saderi yg tlh dicincang dan bawang goreng (untuk hiasan)
Bahan kisar (2 ulas bwg putih, 3 ulas bwg merah dan sedikit halia)
Cara-cara :
Cairkan minyak sapi @ margerin dan tumis rempah 4 sekawan tadi.
Masukkan bahan-bahan kisar dan goreng sehingga garing. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
Kecilkan api dan tuangkan tomato puree. Biarkan mendidih perlahan-lahan dan seterusnya masukkan beras tadi. Kacau rata.
Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.
Kecilkan api dan tanak nasi sehingga masak.
Untuk membuat ayam masak merah pula, takde sesukar mana pun. Resepi ayam masak merah ni Noor minta dengan kawan Noor, Zuriati..Thank Zue untuk resepi ni. Memang menepati citarasa.
Ni bahan2 untuk ayam masak merah.
Seekor Ayam (dipotong mengikut citarasa sendiri)
1 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
seinci halia (dikisar)
Sebatang serai (dititik)
3 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Caranya mudah sahaja. Goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing. Masukkan cili kering tadi bersama serai yang dititik.
Seterusnya masukkan garam, gula, serbuk perasa dan sos tomato.
Bila semua dah mesra, masukkan ayam yang digoreng tadi.
Boleh hias dengan bawang besar yang dihiris bulat.
SELAMAT MENCUBA (,")
4 cawan beras
190g minyak sapi @ margerin
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar (dicincang)
160g tomato puree
Air rebusan ayam @ kiub ayam
Daun saderi yg tlh dicincang dan bawang goreng (untuk hiasan)
Bahan kisar (2 ulas bwg putih, 3 ulas bwg merah dan sedikit halia)
Cara-cara :
Cairkan minyak sapi @ margerin dan tumis rempah 4 sekawan tadi.
Masukkan bahan-bahan kisar dan goreng sehingga garing. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
Kecilkan api dan tuangkan tomato puree. Biarkan mendidih perlahan-lahan dan seterusnya masukkan beras tadi. Kacau rata.
Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.
Kecilkan api dan tanak nasi sehingga masak.
Untuk membuat ayam masak merah pula, takde sesukar mana pun. Resepi ayam masak merah ni Noor minta dengan kawan Noor, Zuriati..Thank Zue untuk resepi ni. Memang menepati citarasa.
Ni bahan2 untuk ayam masak merah.
Seekor Ayam (dipotong mengikut citarasa sendiri)
1 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
seinci halia (dikisar)
Sebatang serai (dititik)
3 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Caranya mudah sahaja. Goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing. Masukkan cili kering tadi bersama serai yang dititik.
Seterusnya masukkan garam, gula, serbuk perasa dan sos tomato.
Bila semua dah mesra, masukkan ayam yang digoreng tadi.
Boleh hias dengan bawang besar yang dihiris bulat.
SELAMAT MENCUBA (,")
No comments:
Post a Comment